După o lungă pauză, revin cu o propunere de lectură care, în funcție de gusturi, va plăcea mai mult sau mai puțin. Este vorba despre romanul „Bel-ami” al scriitorului francez Guy de Maupassant, care reflectă cu desăvârșire realitatea societății de acum două secole și sunt convinsă că, în mod suptil, și pe cea contemporană. Autorul se joacă, de-a lungul romanului, cu o multitudine de caractere: arivistul fără scrupule care apelează la căsătorie din dorința de înavuțire, femeia cochetă care atrage atenția, fiind socotită drept „amanta perfectă”, prietenul devotat care croiește un drum tovarășului său din război in lumea ziarului, femeia inteligentă care ridică valoarea jurnalistică a bărbaților ei, grație propriului talent in domeniu, și mulți alții.

    Acțiunea este plasată în Paris, debutând intr-o zi de „28 iunie”. În prim plan se află tânărul Georges Duroy, ale cărui planuri erau să părăsească grabnic viața plină de neajunsuri si reușind acest lucru prin intermediul unui vechi prieten, pe nume Forestier. De aici, tânărul Duroy începe să își facă planuri mărețe: reușește să își facă amantă pe una dintre cele mai „drăguțe” cunoștințe din lumea înaltă a Parisului, iar ulterior, dupa moartea amicului său, să o ia pe văduva acestuia de soție (mariaj din care se alege cu o sumă considerabilă și prin intermediul căruia își schimbă numele pentru a părea dintr-o familie bună). El incepe să își facă planuri, să cunoască oameni influenți cărora le devine amic și să recurgă la adulter pentru a căpăta o funcție mai înaltă în cadrul redacției ziarului la care lucra. Fără crupule, o convinge pe tânăra copilă a directorului ziarului să îl aștepte până când va divorța de soția sa (pe care o acuză de adulter, prinzând-o impreună cu amantul său intr-o cameră de hotel) și fuge, în cele din urmă, cu tânăra Sussane, obligându-l astfel pe tatăl acesteia să accepte mariajul pentru a nu păta numele fiicei sale. Acesta este apogeul devenirii sale sau, mai bine spus, a decăderii sale morale. Romanul se încheie cu nunta măreață a celor doi, nuntă la care participă cei mai influenți oameni ai Parisului secolului XIX. Tânărul Du Roy, numit Bel-ami de fiica amantei sale și, ulterior, de toți cei cunoscuți, simte că toți acei oameni veniseră pentru el, să îl vadă doar pe el în acea zi în care pusese mâna pe jumătate din averea șefului său.

    Sper că v-am stârnit curiozitatea și că veți dori să citiți acest frumos roman al moravurilor și al înălțării pe pătura socială a unui tânăr sărac, plin de ambiții. Aștept cu nerăbdare părerile voastre despre această carte care reflectă atât de curat modul în care societățile se aseamănă și stagnează, de secole, la nivelul corupției. Aveți mai sus și un link al unui site de unde puteți achiziționa cartea la un preț extrem de accesibil. Vă urez lectură plăcută!